Opfrissing van een klassieke hak

Evaluatie:

Toen dit paar botjes in het atelier toekwam, was direct duidelijk wat er diende te gebeuren.

De rubber, ook wel deklappen genoemd, onder de hielen van dit paar zwarte botjes was volledig afgesleten. Zoals je op de foto kan zien begon het bruin van de hak net zichtbaar te worden, het teken om ze van een nieuw paar deklappen te laten voorzien.

restauratie hiel botjes

Werkwijze:

Zoals iedere herstelling, startten we met het zoeken van de juiste vervangmaterialen. Voor deze botjes kozen we voor een paar zwarte vibram deklappen, die gekend staan voor hun goede weerstand tegen slijtage.

Vervolgens werd de oorspronkelijke, afgesleten rubber verwijdert door middel van een tang. Zo kwam de hak bloot te liggen en kon deze mooi vlak geschuurd worden. Hierdoor zal de hak, eens de nieuwe rubber gemonteerd is, vlak en dragend op de grond zal staan.

Hierna werd de nieuwe deklap onder de hiel geplaatst. Eens deze stevig vast hangt met lijm en nagels, wordt de nieuwe rubber in lijn geschuurd met de originele hak.

Als laatste stap werd het nieuwe geheel van hak en rubber geverfd met een zwarte wasinkt. Dit werd tot slot met de lappenschijf opgeblonken, zodat de nieuwe rubber en oorspronkelijk hak weer een blinkend zwart geheel vormen.

Zwarte laarsjes nieuwe rubber blokhak

Resultaat:

Deze zwarte botjes kunnen er met hun nieuwe hakken, weer een winter tegen aan. Wist je dat je door je schoenen of tas een jaar extra te gebruiken, de CO2 uitstoot van je item met 30% vermindert. Je beleeft er dus niet alleen zelf extra plezier aan, maar helpt er ook ons klimaat mee!

Benieuwd of we jouw geliefde handtas of paar schoenen kunnen repareren?